Tammy's Treasures Tammy's Treasures

Borduren

Het lijkt iedereen zo eenvoudig!

U heeft het met alle waarschijnlijkheid geleerd aan de voeten van moeder of oma.

Lessen volgen om te leren borduren is toch zonde van de tijd, laat staan het geld!

Toch valt er nog vaak heel wat te leren over borduren.
Bijvoorbeeld: wist u dat er een vleug in borduurgaren zit? Borduurt u links over rechts, of rechts over links? En maakt dat wat uit?

Borduren voor mij is op zoek gaan naar perfectie, maar ook naar rust. Er gaat een bepaalde rust uit van borduren die elders in onze maatschappij vaak ver te zoeken is.

Borduren is waarschijnlijk ontstaan uit het aan elkaar zetten van huiden en weefsels. Dit gebeurde puur uit praktische overwegingen. Zo ontstonden kledingstukken, tenten en andere gebruiksvoorwerpen. Op plaatsen die verstevigd moesten worden, werden extra steken gemaakt. Die steken waren zowel functioneel als decoratief.

Tegenwoordig borduurt men vaak alleen ter versiering. Bijna alles kan versierd worden door middel van de verschillende borduurtechnieken en steken. Het is dus handig om wat van die technieken te leren, want die kennis vergroot je uitdrukkingsmogelijkheden.

Alle stoffen zijn te verdelen in twee groepen. Stof waar iedere draad waarneembaar is en stof waarbij dat niet het geval is.
De eerste stof noemen we dan aftelbaar, dat is dan gelijk ook borduurbaar. Meestal is die stof los geweven zodat de (stompe) naald gemakkelijk tussen de draden doorgestoken kan worden.
De stof moet vierkant geweven zijn zodat er op 10 cm evenveel weefseldraden in de lengte als in de breedte zijn.
Borduren op niet-aftelbare stof noemen we vrij borduren.

Voor beginners is aida een fijne borduurstof. Deze stof is te krijgen in verschillende 'counts'. Dit verwijst naar het aantal kruisjes in 1 inch. Hoe hoger de count, hoe fijner het borduurwerk. Er wordt meestal geborduurd vanaf een teltekening. De teltekening staat meestal op ruitjespapier. Je begint altijd vanuit het midden te borduren. Je kunt zelf je eigen patroon tekenen en daarna borduren. Wie graag en veel borduurt kan ook gebruik maken van speciale software om borduurpatronen te ontwerpen.

Daarnaast is er ook het plezier om van een stukje blanke stof een afbeelding te maken. Of je nu een bestaand patroon kiest of zelf iets samenstelt, of je een abstracte afbeelding of een levensechte maakt, het plezier en de gepaste trots van het zelf maken is even groot. Vandaar dat borduren 'schilderen met een draad' mag heten. Het is niet langer huisvlijt maar mag met recht kunst genoemd worden.

white-wood-texture-fence-texturepalace
0NW-920_Whitewashed_Wood_hd
dsc_00082
2011-06-11-09639-2
pics-wood-planks-white-woo-u-e-ibackgroundz.com