Tammy's Treasures Tammy's Treasures

Hardanger

Hardanger borduurwerk is genoemd naar de gelijknamige streek in Noorwegen. De westelijk gelegen Hardadgnerfjord met zo’n 120 km lengte is een van de mooiste fjorden van Noorwegen.

Textiel historici zijn het eens dat de techniek veel gemeen heeft met Reticella kant uit Italie. De Noren hebben de technieken uitgeprobeerd met eigen geweven linnens en draden.

Er bestaat ook een groep textiel liefhebbers die denken dat Hardanger afkomstig is van Marker borduurwerk. Er zijn zeker sporen van Reticella maar ook van Marker borduurwerk in het Hardanger borduurwerk te vinden. De kantachtige randen werden oorspronkelijk gebruikt in hun traditionele kostuums, “bunads” genoemd. Deze randen worden nog bebruikt voor het schort, de kragen en de manchetten.

De Hardanger techniek vinden we tegenwoordig ook terug in allerlei ander handwerkstukken, zoals kussens, kleedjes en zelfs gordijnen. Hardanger borduurwerk is een symmetrische werkvorm. Het is niet moeilijk; het is wel noodzakelijk om zeer precies te werken.

Tijdens de Hardanger lessen wordt er dan ook geleerd eerst zorgvuldig te rijgen voordat met het “borduren” zelf wordt begonnen.

Ik heb de Hardanger streek in Noorwegen mogen bezoeken en met eigen ogen kunnen aanschouwen en voelen hoe de omgeving het borduurwerk sterk heeft beïnvloed. Hoogtepunt van ons bezoek aan Noorwegen was de ontmoeting met Mevr. Hidegun Aga Blokhus van het Hardanger museum in Utne. Gelukkig ging de conversatie niet in het Noors, maar sprak zij uitstekend Engels. Ik heb erg veel van haar geleerd en ik ben haar zeer erkentelijk voor de rondleiding en de uitleg.

Zelf ben ik helemaal weg van de Hardanger techniek.
Hopelijk kan ik U verleiden om het ook te proberen, het is absoluut de moeite waard!

white-wood-texture-fence-texturepalace
0NW-920_Whitewashed_Wood_hd
dsc_00082
2011-06-11-09639-2
pics-wood-planks-white-woo-u-e-ibackgroundz.com